Badkamerverlichting


Badkamerverlichting



De sfeer thuis wordt in grote mate bepaald door de verlichting. Het vergemakkelijkt bepaalde taken en geeft een gevoel van veiligheid en comfort. Badkamerverlichting moet heel flexibel zijn. Zo heeft u fel licht nodig om u te scheren of om make-up aan te brengen maar ook indirect licht om een meer ontspannen sfeer te creëren.

Welke badkamerverlichting?

Badkamerverlichting: Gericht licht bij de spiegel

 Badkamerverlichting - Gericht licht bij de spiegel
Om schaduw op uw gezicht te voorkomen moet het licht boven de spiegel gecentreerd zijn. Plaats een armatuur dat licht over de rand van de wasbak werpt waardoor het licht weerkaatst in uw gezicht.
Wandlampen aan de rand van de spiegel kunnen het best op ooghoogte geplaatst worden.

Badkamerverlichting: Basisverlichting

Probeer voor de achtergrondverlichting een indirect licht, om een ontspannen, zachte sfeer te creëren. Installeer armaturen met matte witte glazen. Hierdoor krijgt u een zacht, sfeervol licht dat aangenaam is voor de ogen.

Veiligheid eerst bij de keuze van badkamerverlichting!

Kies uw badkamerverlichting zorgvuldig, want er bestaan strenge normen en regels voor de armatuur dat u mag gebruiken. Gebruik nooit voor badkamerverlichting een traditioneel armatuur dat niet geschikt is voor het gebruik in een badkamer.
Het is eerst en vooral belangrijk om de classificatie van badkamerverlichting te begrijpen. Gebruik verlichtingsarmaturen waar op de verpakking zeer duidelijk de IP-waarde van het product vermeld staat. De IP-classificatie staat voor “International Protection” (internationale bescherming) en wordt steeds gevolgd door 2 cijfers. Het eerste cijfer (van 0 t/m 6) duidt op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen. Het tweede cijfer (van 0 t/m 8) geeft aan in hoeverre de armatuur waterdicht is. Hoe hoger dit cijfer, hoe groter de waterbestendigheid.

Eerste cijfer (van 0 tot en met 6): Binnendringen objecten en stof
IP0X
Niet beschermd
IP1X
Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 50mm, deze voorwerpen kunnen niet binnendringen.
IP2X
Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 12,5mm, deze voorwerpen kunnen niet binnendringen.
IP3X
Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 2,5mm, deze voorwerpen kunnen niet binnendringen.
IP4X
Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 1mm, deze voorwerpen kunnen niet binnendringen.
IP5X
Beschermd tegen stof (stofvrij)
IP6X
Stofdicht

Tweede cijfer (van 0 tot en met 8): Binnendringen water
IPX0
Niet beschermd
IPX1
Beschermd tegen druppelend water (druipwaterdicht)
IPX2
Beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden
IPX3
Beschermd tegen sproeiend water (regenwaterdicht)
IPX4
Beschermd tegen opspattend water (spatwaterdicht)
IPX5
Beschermd tegen waterstralen (spuitwaterdicht)
IPX6
Beschermd tegen krachtige waterstralen zoals stortbuien
IPX7 
Beschermd tegen onderdompeling (30minuten lang bij onderdompeling van 1m diep) 
IPX8
Beshermd tegen  verblijf onder water (drukwaterdicht) 

Een duidelijk schema met de bestaande IP-classificaties geeft aan of het artikel al dan niet geschikt is voor de zone die u in gedachte heeft. Dit schema vindt u terug op de verpakking van de badkamerverlichting.
Badkamerverlichting - IP-waarden

Zone 0
Enkel verlichting met een IP-waarde van minimum IPX7 en een voltage dat overeenstemt met SELV is toegestaan in deze zone. SELV staat voor “Security Extra Low Voltage” (extra laag veiligheidsvoltage) en is in de praktijk maximaal 12V. We raden aan om in deze zone armaturen enkel te laten plaatsen door een gekwalificeerde elektricien.
Zone 1
Ook in zone 1 moet het voltage overeenstemmen met SELV. Een IP-waarde van minimum IPX5 is toegestaan in deze zone. Ook hier raden we aan om in deze zone armaturen enkel te laten plaatsen door een gekwalificeerde elektricien.
Zone 2 - minimum IPX4 Zone 2 is de zone vanaf 0,6 meter naast het bad en vanaf 2,25 meter boven het bad. Indien het uitgesloten is dat de armatuur direct door een waterstraal wordt geraakt, is de waarde IPX4 voldoende.
Zone 3 - minimum IPX1 Buiten zones 0, 1 en 2: indien het uitgesloten is dat de armatuur door waterspatten wordt geraakt of dat er stoom op neerslaat, volstaat een IPX1-classificatie.

hubo

Reacties