Welke boorhamer kies ik voor mijn klus?
Met een boorhamer kan je boren, hameren, en soms ook beitelen in metselwerk, beton en steen. Welke boorhamer het beste bij jou past, wordt bepaald door een aantal factoren.
Hoe kies je een boorhamer
Een boorhamer kan je beschouwen als de sterke, grote broer van een klopboormachine. Een boorhamer is uitgerust met een pneumatisch slagmechanisme waardoor hij makkelijk door harde materialen zoals metselwerk, steen en beton heen ‘hamert’, zonder dat je zelf veel kracht moet zetten.
Sommige boorhamers kunnen ook beitelen, wat handig is om bij voorbeeld tegels uit te breken.
Een belangrijk kenmerk van boorhamers is dat ze werken met een speciale aansluiting voor de boren en beitels, de SDS-plus aansluiting. Hierdoor kan je makkelijk en snel van boor of beitel wisselen. Let er dus op dat je voor de boorhamer steeds aangepaste boren of beitels koopt. Wil je toch ook normale boren (bv. voor hout) op een boorhamer gebruiken, moet je een speciaal verlengstuk gebruiken.
Welke boorhamer je best kiest hangt af van een aantal zaken:
- De klus (hoe zwaarder de klus, hoe krachtiger de boorhamer)
- Kies je voor een snoer of een accu?
- Met of zonder beitelfunctie?
Wanneer de hamerfunctie is uitgeschakeld kunnen boorhamers in principe ook door andere materialen boren dan steen, metselwerk en beton. Maar hou er rekening mee dat boorhamers vaak groot en zwaar zijn.
Voor schroef- en boorklussen in bijvoorbeeld hout of zachtere ondergronden (bv. snelbouwsteen, gips) kan je beter een klopboormachine met aangepast voltage kiezen. Hoe kies je de juiste klopboormachine?
Hoe zwaar is de klus?
Hoe zwaar een boorklus is heeft vooral te maken met het materiaal waarin je wilt boren en de vereiste grootte van de gaten. Een klein gat in hout boren is minder zwaar dan een groot gat in beton. Hoe zwaarder de klus, hoe krachtiger de machine moet zijn.
De kracht van een boorhamer wordt uitgedrukt in joule (eenmalige slagkracht). Hoe hoger het aantal joule, hoe sneller de boorhamer werkt en hoe groter de diameter van de gaten kan zijn.
Een overzicht:
- < 2 joule: voor lichte boorklussen, tot 20 Ø in beton
- 2-3 joule: voor middelzware boorklussen, tot Ø 24 mm in beton
- > 3 joule: voor zware boorklussen, meer dan Ø 24 mm in beton
Met snoer of met accu?
Tegenwoordig zijn er ook boorhamers die op accu werken. Dat biedt uiteraard heel wat praktische voordelen. Nadeel is evenwel dat accuboorhamers meestal duurder zijn dan de modellen met snoer, en vaak ook minder krachtig zijn.
>Alle boorhamers zonder accu
>Alle boorhamers met accu
Lees hier meer over accutechnologie
Met of zonder beitelfunctie?
Sommige boorhamers zijn uitgerust met een beitelfunctie. Daarbij wordt de draaibeweging uitgeschakeld en zal de machine enkel nog ‘hameren’.
Handig voor het uitbreken van tegels, of het maken van sleuven voor leidingen. Voor elke klus is er een passende beitel: puntbeitels, platte beitels, sleuvenbeitels en voegbeitels.
Voor heel zware klussen, zoals het uitbreken van muren, het wegkappen van tegelvloeren, het slopen van funderingen etc… kan je ook een breekhamer gebruiken.
Met een breekhamer kan je niet schroeven of boren, maar de krachtige machine is erg geschikt voor grove breekwerken.
Reacties
Een reactie posten