Hoe breng ik siliconenkit aan?

Siliconen gebruik je bij de meest uiteenlopende klussen om kieren en naden te dichten en gaten op te vullen. Siliconenkit vind je ook in verschillende uitvoeringen. Om bewegende onderdelen met elkaar te verbinden is het belangrijk dat je over een elastisch product beschikt, terwijl je voor sanitaire doeleinden vooral een waterbestendig middel nodig hebt. In dit stappenplan lees je hoe je precies met siliconenproducten moet omgaan.

1. Product kiezen

Een siliconenkit moet maximaal vasthechten aan de ondergrond waarop je hem gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je voor elke toepassing de juiste siliconenkit kiest.

Universele siliconenkit is erg ruim inzetbaar, maar op permanent natte plaatsen gebruik je toch best siliconenkit voor sanitair.

Voor glastoepassingen zijn er ook speciale siliconenkits op basis van azijnzuur. Deze zijn niet alleen blijvend elastisch en waterbestendig, maar ook UV- en weersbestendig waardoor ze zeer geschikt zijn voor toepassingen buitenshuis.

Voor het afdichten van kunststof elementen bestaat er zuurstofvrije siliconenkit, met 100% siliconen zodat de kit zelfs op zeer gladde plaatsen niet loslaat.

MS polymeer is een speciale siliconensoort waarmee je zowel kan lijmen als kitten.

Als je van plan bent om siliconenkit achteraf te overschilderen, kijk je vooraf op de verpakking of dit al dan niet mogelijk is.

2. Ondergrond voorbereiden

Maak de ondergrond vet- en stofvrij.

Oude kit verwijder je eerst met speciale kitverwijderaar.

Om een voeg netjes af te werken, plak je vooraleer je de siliconenkit aanbrengt schilderstape aan beide zijden van de voeg.

3. Gereedschap voorbereiden

Snij met een breekmes het topje van de kitkoker af.

Plaats de koker in het kitpistool.

De spuitmond van het kitpistool snij je schuin af op de gewenste breedte van de te dichten voeg, kier of naad.

4. Siliconenkit aanbrengen

Spuit de siliconenkit in een gelijkmatige beweging op het oppervlak.
Probeer de kit aan te brengen zonder lucht in te sluiten en spuit de kit zeker niet te dik. Een voeg met elastische kit mag maximaal 35mm breed zijn.

Druk de ontspanklem van het kitpistool in zodra je stopt met kit te spuiten. Zo voorkom je dat er siliconenkit uit het pistool blijft spuiten vanwege de opgebouwde druk.

Om constant dezelfde hoeveelheid siliconenkit te spuiten, kan je ook een elektrisch kitpistool gebruiken.
Maak je vinger nat met een zeepsopje om de kit glad te strijken. Of gebruik een speciale kitlepel, die je ook nat maakt met een zeepsopje. Daarmee kan je een gelijkmatigere druk uitoefenen voor een strakkere naad. Vooral bij badkamertoepassingen, zoals baden en douches is het gebruik van een kitlepel aan te raden.

Wacht tot de kit wat gedroogd is om eventuele schilderstape te verwijderen. Strijk de kitranden daarna nog een keer glad met een natte vinger.

Vergeet niet na iedere siliconenklus de spuitmond van de siliconenbus luchtdicht af te sluiten. Zo kan je het product later nog gebruiken.

Reacties