Soorten lampen


Soorten lampen


Een verlichtingstoestel bestaat uit verschillende onderdelen: de armatuur, eventuele hulpapparatuur en natuurlijk de lamp zelf. Lampen bestaan in allerlei uitvoeringen. Ze kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën met elk haar voor- en nadelen.


GLOEILAMPEN

Gloeilampen gaan stilaan verdwijnen uit ons interieur. De Europese Unie heeft immers beslist dat er vanaf 1 september 2012 geen meer verkocht mogen worden in Europa. De nadelen van gloeilampen zijn de korte levensduur en het hoge verbruik. 
Nochtans heeft de gloeilamp ook voordelen. De gewone versie is goedkoper dan de meeste andere lamptypes, en alle gloeilampen zijn goed bestand tegen veel en snel aan- en uitschakelen, wat handig is in kamers waar het licht slechts kort brandt.

Gloeilampen mogen vanaf september 2012 niet meer verkocht worden.

HALOGEENLAMPEN

Halogeenspots produceren een helder, gebundeld wit licht en zijn daarom ideaal als accentverlichting. Halogeenlampen werken volgens hetzelfde principe als een gloeilamp, maar hebben een langere levensduur. Hun verbruik ligt echter aan de hoge kant. Doordat de meeste spots op laagspanning werken, heb je een transformator nodig om ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet. 
Er bestaan echter ook halogeenspots die je rechtstreeks op de netspanning kan aansluiten. Deze zijn duurder en hebben een kortere levensduur. Ze vereisen ook een andere fitting dan laagspanningsspots.


Halogeenlampen hebben een langere levensduur dan gloeilampen, maar hun verbruik ligt nog hoog.

FLUORESCENTIELAMPEN

Fluorescentielampen, waarvan de spaarlamp en de tl-lamp de bekendste voorbeelden zijn, hebben een lichtopbrengst die vijf keer hoger ligt dan bij een gewone gloeilamp. Beide types zijn ook goedkoper dan de gloeilamp en hebben een langere levensduur.

Tl-lamp

Een klassieke tl-lamp heeft een starter nodig om op het lichtnet aangesloten te worden. Tegenwoordig worden dikwijls elektronische voorschakelapparaten gebruikt. Hiermee uitgeruste tl-lampen zijn iets duurder, maar hebben heel wat pluspunten ten opzichte van de gewone versie. Zo springt de lamp in één keer aan zonder vervelend te zoemen.
De belangrijkste voordelen zijn echter de dubbel zo lange levensduur (16.000 tot 20.000 branduren) en een daling van het energieverbruik met ongeveer 25 %. Op led-verlichting na zijn tl-lampen trouwens de meest energiezuinige lampen.


Een tl-lamp heeft een starter nodig om aangesloten te worden op het lichtnet.


Spaarlamp

Spaarlampen zijn compacte fluoresecentielampen met dezelfde voor- en nadelen als tl-lampen. Door hun compactheid zijn ze geschikt voor andere armaturen en toepassingen. Spaarlampen werden lange tijd beschouwd als ongezellig en kil, maar vandaag is dat niet meer het geval.
Een spaarlamp van 15 watt produceert evenveel licht als een traditionele gloeilamp van 75 watt. Een goede zaak voor het milieu en voor je energiefactuur. De meeste spaarlampen hebben een schroeffitting en passen in dezelfde armaturen als een gloeilamp. Een minderheid is voorzien van een prikfitting. Deze spaarlampen vergen een aangepast armatuur.


Een spaarlamp van 15 watt produceert evenveel licht als een gloeilamp van 75 watt.

LED-VERLICHTING

Led-verlichting is energiezuinig, heeft een lange levensduur, produceert weinig warmte en biedt talrijke kleurmogelijkheden. Dankzij hun compactheid zijn leds bijzonder geschikt om in te bouwen in dunne, vlakke armaturen. Zeker voor wand- en vloerverlichting is dit interessant.
Ook als je houdt van gekleurd licht en lichteffecten, zijn leds interessant. Maar de led overstijgt stilaan het puur decoratieve en wordt steeds vaker gebruikt als algemene verlichting, al is de lichtopbrengst nog altijd niet te vergelijken met de andere soorten lampen. Doordat leds werken bij een lage spanning is een omvormer nodig. In tegenstelling tot andere lichtbronnen zijn led-lampen wel redelijk prijzig.


Leds overstijgen het louter decoratieve en worden steeds vaker ingezet als algemene verlichting.




Reacties